Áruvédelmi rendszer

Áruvédelmi rendszer

Az elektronikus lopásmegelőző rendszerek jelentősége napjainkban igen nagy. Bevásárlóközpontokban már nem található olyan üzlet, mely ne lenne ellátva áruvédelmi rendszerrel. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt megnöveli a bolt eredményességét, mert visszatartja, felderíti, meggátolja a termékek illetéktelen eltulajdonítását. Másrészt munkaerőt spórol, mert a shopban az eladó személyzetnek nem szükséges közvetlenül figyelnie az esetleges lopásokat, ezt az elektronikus áruvédő rendszer elintézi helyettük.

Az elektronikus lopásmegelőzés működése

Az elve a lopásmegelőző rendszereknek a terméken elhelyezett, rejtett vagy jól látszó áruvédelmi címkék felderítésén alapul. Az áruvédelmi antenna hatósugarába kerülő áruvédelmi matrica, vagy kemény címke interferenciát okoz, melyet az rendszer fejlett, digitális jelfeldolgozó processzora értékel és eldönti, hogy az okozott interferencia áruvédelmi címke által keltett eltérés-e, ha igen a rendszer hangjelzéssel adja tudtára a személyzetnek, hogy lopási kísérlet lehet folyamatban.

 

Áruvédelmi rendszer fajták RF

A piacon kapható rendszerek szabványosítottak. Alapjában kétféle rendszerre lehet lebontani a fajtákat. Rádiófrekvenciás (RF) rendszerek, 1,80 Mh-től 8,2 Mhz frekvencia tartományban, vagy accusto-magnetikus (ultrahangos) 58 kHz frekvencián működő áruvédelmi rendszer. Az RF rendszerek az elterjedtebbek, hiszen bekerülési költségük alacsonyabb a accusto-magnetikus rendszerek áraihoz képest. Mindkét rendszer mellé lehet tenni előnyt és hátrányt is. Az RF rendszerek előnye a gyors telepíthetőség, egyszerű felépítés, könnyű beállítás, jó hatótávolság. A hátrányuk, hogy az alkalmazott, – főleg öntapadós címkék esetén – áruvédelmi címkék mérete viszonylag nagy. A legkisebb használható öntapadós csipogó 3×3 cm, ezt az áruvédelmi kapu legjobb esetben is 30-40 cm távolságból érzékeli, míg a legnagyobb méretű 5×5 cm-es címkét 90-110 cm távolságból is képe detektálni.

áruvédelmi kapu

Áruvédelmi rendszer fajták AM

az AM rendszerek előnye, hogy alkalmazott áruvédelmi etikettek kis méretűek. Az öntapadós verzió 1×4 cm-es fémcsík, mely buborékos tokozásban mindenki számára ismert. A kemény áruvédelmi címkék méret is kisebb, mint az RF rendszerben használatosak. Hátrányuk a bekerülési költség. Jelentősen több forrást kell rászánni egy accusto-magnetikus rendszerre. A szükséges hardver berendezések beállítása, telepítése is magasabb szintű szaktudást igényel, az eszközök fizikai telepítése is bonyolultabb, drágább.

accusto áruvédelmi kapu

Áruvédelmi antenna rendszerek

Alapjában kétféle rendszert különböztetünk meg, mely igaz az RF és AM rendszerekre is. Mono antenna és Dual antenna rendszer. A mono antennák alkalmazása esetén egy darab antenna látja el az adó és a vevő szerepét, egy testbe és elektronikába van integrálva minden. (Transiver). A monó áruvédelmi rendszer esetén egy kijáratot, az antenna a kijárat közepére helyezése esetén le tud fedni önmaga. Egy darab monó antennával egy akár 2m – 2,20 mszéles kijárat lefedhető. Nem mindenhol lehet monó antennát használni a helyi sajátosságok, vagy az elektomos környezet, vagy a kijárat mérete és elhelyezkedése miatt sem. A dual antenna rendszerek két részre vannak bontva, adó (TX) és vevő (RX) antennára, a rendszer csak így működőképes. a duál áruvédelmi kapu használata esetén az antennák a kijárat két szélére vannak kitolva, a vevő forgalom az antennák között zajlik.

Áruvédelmi antennák teljesítménye

A monó és duál áruvédelmi rendszer teljesítményét összehasonlítva, a mérleg nyelve a duál rendszer felé billen minimális mértékben. A duál rendszerek felderítő képessége 96% körül van, míg a monó áruvédelmi kapuké 92% környékére tehető. Tökéletes 100%-os rendszer nincs!

Áruvédelmi címke

Az áruvédelmi címkék két fajtára bonthatók.

  • deaktiválható öntapadós papír áruvédelmi címke
  • nem deaktiválható kemény címke

Az öntapadós címkék egyszer használatosak, míg a kemény címkék végtele sokszor felhasználhatóak. Az alkalmazási területük eltér. Míg a kemény címkéket leginkább sport és ruházati üzletekben, addig az öntapadós áruvédelmi címkéket élelmiszer, barkácsboltokban alkalmazzák az áruféleségek sajátosságai miatt.

sensormatic kemény címkeáruvédelmi címkék 8.2 mhz és am csíkÁruvédelmi címke 3x4 cmkör öntapadós csipogó matrica

Áruvédelmi címkeféleségek – öntapadós

Sok féle méret és megjelenési formában találkozhatunk áruvédelmi etikettekkel. A legáltalánosabb a négyzet alakú öntapadós csipogó címke (RF). Ezek méretei 3×3, 4×3, 4×4, 5×5 általánosságban. Léteznek kör alakú 40 mm átmérőjű címkék is. Be lehet szerezni különböző speciális alakú és színű, egyedi méretű áruvédő címkét is, de ezek áruk miatt nem nagyon vannak elterjedve. Az AM rendszerek esetébe 1×4 cm méretű fémcsík, műanyag tokozásban a legelterjedtebb megoldás.

Áruvédelmi kemény etikett

A kemény áruvédelmi címkék, vagy örök címkék leginkább a ruházati árukat kínáló üzletekben terjedtek el. A legköltséghatékonyabb megoldás, hiszen egyszer kell megvenni, termékről termékre áttehető végtelen sokszor. Nagyon széles a kemény etikett címkék megjelenési formája és mérete. A legáltalánosabb a 3-4-5 cm kör alakú UFÓ formájú áruvédelmi címke.

Kiegészítők, kötelező kellékek

Az áruvédelmi rendszer elengedhetetlen hozzátartozója a címke eltávolító mágnes, vagy mechanikus oldó (sensormatic leszedő). Az öntapadós egyszer használatos áruvédelmi címke megsemmisítő készülék, más néven címke deaktiváló.

kézi detektor áruvédelmi rendszerhez

Opcionális kellékek közé sorolható a kézi detektor, a zsebben tartható néma riasztó.

 

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.